Life is Fine
Печат Е-мейл

 

ВИТАМИН А

Влиза в състава на зрителния пигмент родопсин. Необходим е за нормалното развитие на епителните клетки и за нормален растеж. Витамин А е от семейството на мастноразтворимите витамини. Открива се в храните с животински произход , като черен дроб и яйца, всички видове млечни продукти и в някои продукти с подкрепително и тонизиращо действие. Играе важна роля за зрението, развитието на костите, репродукцията , деленето и обособяването на клетките. Витами А помага за регулирането на имунната система. Имунната система се бори срещу инфекциите, изграждайки бели кръвни телца, които разрушават вредните бактерии и вируси. Витамин А помага и на лимфоцитите - вид бели кръвни телца, които се борят с инфекциите, да функционират по-ефикасно. Намалява процеса на стареене на кожата. 

 

ВИТАМИН D

Необходим за преработването и oползотворяването на фосфора в стомашно чревния тракт. Предотвратява мускулната слабост. Важен за профилактиката и лечението на остеопорозата и хипокалемията. Осъществява усвояването на калций , необходим е за изграждането на зъбите и костите и нормалната функция на сърцето и нервната система. 

 

ВИТАМИН С

Важен при защитата на организма от замърсяване и инфекции; засилва имунната система; помага в растежа и възстановяването на костите и тъканите. Помага на тялото да произвежда колаген; поддържа функцията на надбъбречната жлеза; участва в произвеждането на анти-стресови хормони; намалява нивото на холестерола. Понижава кръвното налягане и предпазва от развитие на артеросклероза; укрепва защитните сили на организма. 

 

ВИТАМИН Е

Снабдявайки с кислород сърцето и мускулите на тялото, Витамин Е е съществен елемент от човешката храна. Предпазва неустойчивите молекули, познати като свободни радикали, да повредят клетките и тъканите. Витамин Е ускорява процеса на заздравяване на раните; предпазва белия дроб от замърсяване; укрепва стените на капилярите; Помага във функционирането на имунната, нервната, мускулната и ендокринната системи и половите жлези; подобрява циркулацията на кръвта; поддържа в добро състояние косата и кожата. 

 

ВИТАМИН В 1

Необходим за правилната работа на сърцето, нервната система и мускулите. 

 

НИАЦИН (ВИТАМИН В 3)

Важен е за метаболизма на протеините, въглехидратите и мазнините, подобрява усвояването на енергията от храната. Важен е за нормалното функциониране на нервната система. 

 

ВИТАМИН В 6

Необходим за нормалната работа на мозъка и нервната система, повишава устойчивостта на организма към инфекции; профилактика срещу артеросклерозата. Участва в катализирането на процесите на преаминиране и декарбоксилиране на аминокиселини и затова е важен за метаболизма на аминокиселините. 

 

ВИТАМИН В 2

ПАНТОТЕИНОВА КИСЕЛИНА (ВИТАМИН В 5)

Влиза в състава на кофермент А и участва в метаболизма на липиди, въглехидрати и белтъчини. Недостатъчност предизвиква нарушения на нервната система, забавяне на растежа при деца нервната система, забавяне на растежа при деца. 

 

ВИТАМИН В 12

Участва във формирането и възстановяването на червените кръвни клетки; при недостатък на В 12 се развиват злокачествени анемии и дегенеративни изменения на нервната тъкан. Необходим за въглехидратния, мастния и белтъчен обмен; поддържа здравословна нервна система; подсигурява растежа при децата; повишава енергийното състояние на организма; нужен за усвояването на калция. Синтезът му от чревната микрофлора е недостатъчен и затова трябва да се набавя чрез храната.

 

АЛФАЛФА

(Medicago sativa) - фуражно растение, наречено е кралица на фуражите; има високо съдържание на суров протеин (20%) и витамини: A, D, B1, B2, B12, B6, E, K, биотин фолиева киселина. Съдържа и редица минерали и микроелементи. Има противовъзпалителното и диуретично действие, помага при артрити и ревматизъм. Освен това, тя е кръвоспиращо средство, подобрява храносмилането и премахва умората. 

 

РУТИН

Представител на биофлавоноидите голяма група от растителни вторични метаболити на фенола. Рутина заздравява и повишава еластичността на капилярите 

 

ХЕСПЕРИДИН КОМПЛЕКС

Биофлавоноид, който подпомага правилната функция на капилярните съдове и действа синергетично с витамин C като мощен антиоксидант; открит в повечето цитрусови плодове, по-специално в кората на портокала. 

 

ЛЕЦИТИН (от соеви зърна)

Сържа холин и инозитол, които са важни за метаболизма на холестерола и мазнините. Лецитинът е природен продукт, който предотвратява образуването на артериални плаки, подобрява функцията на черния дроб , бъбреците и мозъка; увеличава имунитета срещу вирусни инфекции. Съдържа витамини от група В, аминокиселини и фосфо-липиди, които се включват в състава на биологичните мембрани на нервните клетки. Лецитинът е антиоксидант и намалява отрицателното действие на различните токсини върху организма. Освен това, той спомага за усвояването на мастноразтворимите витамини и подобрява енергийната обмяна на клетките.

 

ХИДРОЕНЗИМ ОТ МАЯ

МЕТИОНИН И ЦИСТИН

МЕТИОНИН e незаменима сяро съдържаща аминокиселина, увеличава продукцията на лецитин от черния дроб, намалява нивата на холестерола, образува желатни съединения с тежките метали и така ги неутрализира, усилва растежа на космените фоликули. ЦИСТИН е основен градивен елемент на кожата и космите, мощен антиоксидант и радиационен протектор. 

 

ЛЕУЦИН И ИЗОЛЕУЦИН

Незаменими аминокиселини и основни компоненти за изграждането на протеините, стимулират дейността на мозъка и подобряват паметта. 

 

ФЕНИЛАЛАНИН

Незаменима аминокиселина, основен метаболит за продукцията на norepinephrine(невромедиатор) от мозъка. Антидепресант и подобрител на паметта. 

 

ЛИЗИН

Незаменима аминокиселина, основен градивен елемент на колагена, осигурява абсорбцията на калций; важен е за мозъчната дейност. 

 

АРГИНИН

ХИСТИДИН

Участва в изграждането на хемоглобина, при недостиг се влошава слуха. 

 

ТРЕОНИН

Незаменима аминокиселина, основен градивен елемент на колагена и еластина, предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб. 

 

ВАЛИН

Незаменима аминокиселина, важна за мускулния тонус и координация. 

 

ПШЕНИЧЕН ЗАРОДИШ НА ПРАХ

Естествен източник на витамин Е, В комплекс, фолиева киселина. С високо съдържание на фосфор, магнезий, калий, желязо и мед. Съдържа редица микроелементи и аминокиселини. 

 

ПАПАИН

Растителен протеолетичен фермент, разграждащ белтъци и пептиди. 

 

ГОВЕЖДИ БЕЛТЪК (ПЕПТОН)

Един от протеиновите производни, формирани от частичното разграждане на протеини от ензимите на задстомашната жлеза и соковете на стомаха или от киселини и основи. Те не се съсирват(не коагулират) при висока температура и са разтворими във вода, но за разлика от протеините не се утаяват при насищане с амониев сулфат. Комплекс от водноразтворим продукт, съдържащ пептони и други протеинови производни, получен чрез извличане на протеин(от месо) с ензими(като пепсин и трипсин) и се използва главно като хранителна среда в микробиологията. 

 

КАЛЦИЙ

Важен за строежа на костите и зъбите. Липсата му се забелязва особено добре при бременни жени. В подобни случаи количествата, приети с храната не са достатъчни. Важно: Изгражда и поддържа костите и зъбите; регулира сърдечния ритъм и кръвообръщението; намалява безсънието; помага за регулиране преминаването на храната през клетъчните стени; подпомага за нормалното съсирване на кръвта; помага за поддържането на правилната функция на нерви и мускули; намалява кръвното налягане; важен за нормалното функциониране на бъбреците и според последни медицински изследвания намалява риска от рак на дебелото черво и намалява нивото на холестерола. Съдържа витамини от В групата, предимно В 1, В 2, В 6 и PP. Използва се за лечение на дерматози, стоматити, неврити, подобрява липидната обмяна. Има детоксикиращо, съдоразширяващо, антисклеротично, липотропно действие. Подобрява коронарното кръвообращение. Използва се за лечение на стенокардия, хипертония, ревматоиден артрит, укрепва имунната система.  

 

КОСТНО БРАШНО

Източник на Калций и Фосфор, така необходими за нормалното развитие и укрепване на костите и зъбите, особено в ранно детство и юношество. 

 

КЕЛП (Мехуресто водорасло)

Съдържа голямо количество минерали, микроелементи, витамини и аминокиселини със съдържание на йод. Нормализира функцията на щитовидната жлеза, ускорява процеса на разграждане на мастните киселини, има антиоксидантно и антикоагулатно действие, засилва имунната система, отстранява от организма токсините и тежките метали. 

 

PABA (Пара аминобензоатна киселина)


Важен член от фамилията на В витамините. Използва се за да подобри усвояването на протеините от организма; участва във формирането на червените кръвни клетки и фолиевата киселина. 

 

ХОЛИН

Участва в контролирането на нивото на холестерола, основен прекурсор на бетаина и затова е важен за функционирането на бъбреците; регулира дейността на черния дроб и жлъчката. Основен метаболит за синтезата на невромедиатора ацетилхолин. Подобрява паметта. 

 

ИНОСИТОЛ

Открива се в растенията, микроорганизмите и човека, необходим е за формирането на лецитина, редуцира нивото на холестерола в кръвта, участва в разграждането на мазнините; предодвратява изтъняването на косъма, помага при косопад. 

 

БИОТИН

Витамин H, участва в цикъла на Кребс, който е основния катаболитен път за добиване на енергия от разграждането на хранителните вещества. Важен за здравината на кожата и косата.Необходим за производството на червени кръвни телца. Изключително важен за протичане на нормалната бременност. Помага за усвояване на мазнините, въглехидратите и протеините. 

 

ФОСФОР

Регулира енергийния обмен; важен за укрепването на костния мозък и зъбния емайл; необходим за функционирането на мозъка. 

 

МАНГАН

Повишава интензивността на преработване на липидите, снижавайки нивото им в организма.  

 

МАГНЕЗИЙ

Необходим за работата на около 300 ензима. Регулира съдържанието на калций в организма. Важно: питателен антиоксидант; важен за разлагането на амино киселините и за производството на енергия; необходим за метаболизма на Витамин В-1 и Витамин Е. Активира различни ензими, които са важни за правилното смилане и оползотворяване на храните; катализатор на разграждането на мазнините и холестерола; помага за поддържането на нервите и мозъка; необходим за нормално развитие на скелета; поддържа производството на полови хормони. 

 

ЦИНК

Съпътстващ фактор на редица ензими. Ускорява зарастването на раните; съдейства за контролирането на растежа, както и за регулирането на вкуса и обонянието; влияе върху имунната защита; важен е за поддържане влажността на кожата. Симптомите, говорещи за липсата му са диарията, апатичността, депресия, загубата на апетит. Нормализира съдържанието на захар в организма. 

 

МЕД

Необходим за абсорбцията и оползотворяването на желязото; помага за окисляването на Витамин С и функционира с Витамин С за образуването на Еластин ; подобрява еластичността на кръвоносните съдове; главен компонент в мускулните влакна на тялото; подпомага образуването на червени кръвни телца; помага за правилното изграждане на костната система и поддържането и. 

 

ХЛОРОФИЛ

Растителна хранителна добавка с универсално въздействие върху организма. Поддържа ендокринната, имунната и нервната система. Създава в организма неблагоприятна за размножаването на бактериите и вирусите среда. 

 

КОБАЛТ

Необходим за образуването и функционирането на костния мозък; влияе на нервната система, стомашно чревния тракт. 

 

СИЛИКОН и ЖЕЛАТИН

КАЛИЙ

Важен минерал за строежа и поддържането на клетките на организма, както и за функционирането на нервната система. Хората, които са нервни и имат намалена концентрация обезателно се нуждаят от допълнителни количества калий. 

 

ЙОД

Най-важната функция на йода е участието му в хормоните на щитовидната жлеза. Има бактерицидно действие. Липсата на йод е един от най-разпространените здравословни проблеми в света. Липсата на йод предизвиква нарушения в растежа и развитието. 

 

ЖЕЛЯЗО

Много важен елемент за нашето тяло. Желязото е съставка на хемоглобина, а в тъканите свързва и снабдява клетките с кислород. Липсата на желязо води до малокръвие (анемия). Желязото е съставна част, респективно активатор на ензимите и веществата, които управляват жизнено важни процеси в организма, например те участват в системата на пренасяне на импулси, в синтеза на стероидни хормони, в детоксикацията на много съединения в черния дроб и естествено, най-важната му функция е пренасянето на кислород до всяка клетка на човешкия организъм. 

 

ЛИМОНОВ БИОКОМПЛЕКС

ОЛИО ОТ ПШЕНИЧЕН ЗАРОДИШ

Естествен източник на витамин Е, В комплекс, фолиева киселина. С високо съдържание на фосфор, магнезий, калий, желязо и мед. Съдържа редица микроелементи и аминокиселини.

Екстракт, с високо съдържание на витамин А, С, В2; добър източник на магнезий, калций, желязо. 

 

ЛИСТА ОТ МЕНТА
МАЛЦОВ ДЕКСТРИН

Хидролитичен ензим разграждащ скорбялата и гликогена на техните междинни продукти.

Съдържа натурален витамин С.

1 таблетка съдържа:
Витамин А500 μgREАргинин0,322 mg
Витамин D1,67 μgХистидин0,182 mg
Витамин C33,34 mgТреонин0,347 mg
Витамин E1,11 mgα-TEВалин0,527 mg
Витамин B-11 mgПшен. зародиш на прах10 mg
Витамин B-22 mgПапаин3,34 mg
Ниацин1,67 mgNEГовежди белтък6,67 mg
Витамин В-60,02 mgКалций125 mg
Пантотенинова к-на0,02 mgФосфор67,5 mg
Костно брашно302,34 mgМанган0,007 mg
Водорасли5 mgМагнезий0,11875 mg
PABA6,25 μgЦинк3,684 μg
Холин0,875 mgМед0,1117 μg
Иноситол6 mgХлорофил1,67 mg
Биотин0,375 μgКобалт0,0867 μg
Витамин В-12 ACT 2,5 μgСиликон0,162 μg
Алфалфа16,67 mgКалий4,362 μg
Рутин5 mgЙод16,67 μg
Хесперидин комплекс4,17 mgЖелязо5 mg
Лецитин(от соеви зърна)10 mgЛимонов биокомплекс5 mg
Хидроензим от мая16,67 mgЖелатин6,67 mg
Метионин и цистин0,375 mgОлио от пшен. зародиш3,34 mg
Леуцин и изолеуцин1,482 mgЛиста от мента3,34 mg
Фенилаланин0,44 mgМалцов декстрин5 mg
Лизин0,605 mg